„Звукът всъщност е картина“ или вдъхновяващата история на Юлиан Караджов и подкаст от А до Я

Преди няколко месеца имахме щастливата възможност да се е-запознаем (както сега е модерно да се казва) с едно много впечатляващо момче. Едва завършващ 12ти клас той, вече има ясна визия за това, с какво точно би искал да се занимава и начертан, поне за момента,  план как да го постигне. Запознайте се с Юлиан Караджов, неговия подкаст От А до Я за тийнейджърската медия Teen Station и разберете защо реши да ни подкрепи и повярва в каузата, наречена Pitch Bootcamp.

Ще ни разкажеш ли малко повече за себе си?

Казвам се Юлиан Караджов, на 18, от София. Когато не се опитвам да завърша дванадесети клас в столичното 32ро училище „Св. Климент Охридски“ водя подкаст на име От А до Я за тийнейджърската медия Teen Station. И други неща върша там де, като писане на статии, създаване на изображения или копита за социалните ни мрежи, но най-вече водя подкаста. Когато си почивам гледам да съм извън града. От малък съм много запален по приключения в планините и се опитвам често да ходя на ски, катерене или преходи.

Защо подкаст? От къде дойде увлечението ти? Хоби ли е или нещо повече?

Всъщност преди да започна да се занимавам с подкасти почти не бях слушал подкасти. Бях попадал на няколко, но не бях много запален по самия формат. Историята как започнах и защо избрах точно подкаста, а не видео например, е малко дълга, но накратко – исках да бъда част от промяната към по-добро, да накарам хората да мислят повече, да бъдат любопитни и да опитват нови неща.

Идеята ми много добре се върза с психологията на подкастите, която гласи, че звукът всъщност е картина. Слушането на подкаст е аналогично на четенето на книга – мозъкът възприема информация под формата на реч и я трансформира в изображения. Това е причината за моята любов към подкастите, но със сигурност не е единствената.

Подкастите в оригиналния си вариант, създават условия за лични и интимни разговори, защото няма големи камери, силни светлини, точен сценарий или ограничено ефирно време. Самият формат може да бъде много по-свободен от останалите, които също обичам и уважавам. Това не значи, че няма режисирани подкасти и интервюта, но просто това не е ядрото на крайния продукт, към който се стремят много подкаст водещи. Другата причина да съм толкова увлечен е, че една от детските ми мечти беше да бъда радиоводещ, редом с други, като да бъда работник на автомивка. Воденето на радиопредаване и на подкаст имат доста допирни точки, така че, под една или друга форма, сбъдвам детската си мечта. 

Разкажи ми малко повече за самия подкаст – как подбираш гостите си, какво търсиш като истории, как би искал да влияеш на хората, които те слушат?

Започнах От А до Я подкаст в началото на 2020 година. Отидох до студиото на ФМ+, където ме чакаше Евелина Павлова, радиоводещ, журналист и ментор за Teen Station.  Представих ѝ идеята набързо, която дори не беше завършена. Въпреки това, Евелина я хареса и ми предложи да стана част от Teen Station. Смея да твърдя, че медията ни е много яка, казано на тийнейджърски език, защото е на принципа „от тийнейджъри за тийнейджъри“. Напълно независими сме и на teenstation.net можете да намерите всякакви авторски материали – статии, подкасти, кратки филми, видеа, ревюта на изкуство и много други. От А до Я подкаст също е наличен на сайта. Първата и последната буква от азбуката символизират разнообразието на уроците, които образуват битието.

Началната и крайната точка не са важни, по-важно е пътуването и случващото се между началото и края.

Това се връзва с темата на предаването, която е личностното развитие. Покривам я с поучителните и вдъхновяващи истории на интересните хора, които ми гостуват: 

  • Mаксим Иванов, най-младият океански гребец, който е прекосил Атлантика с гребна лодка за 102 дни
  • ултрамаратонецът Краси Георгиев, който тичайки е минал километри, равняващи се на обиколката на Земята,
  • режисьорът Крис Захариев, който намира светлина и в най-тъмните места,

са само някои от хората, които са помогнали на този проект да бъде реалност, гостувайки в студиото. Старая се да откривам свежи хора с бодра мисъл, новаторски идеи, хъс и истории, от които слушателите могат да черпят идеи, уроци и вдъхновение. Всяко преживяване е стойностно, защото излизаш различен човек от него и именно това, според мен, е пътят към личностното усъвършенстване.Всеки разговор е без филтър и се надявам публиката да научава толкова, колкото аз научавам по време на записа. Истински се надявам поне на един човек да помагат тези разговори, защото това е моят опит да бъда част от промяната към по-добро.

Нека поговорим малко за бъдещи планове. Имаш ли вече идея как би искал да се развие професионалният ти път? 

Не напълно. Сигурен съм, че искам да се занимавам с медия, защото това ме кара да се чувствам жив. За мен, а аз смея да твърдя, че съм любопитен човек, създаването на медийно съдържание е перфектното извинение да бъда на места, където нямам работа, или да се срещам с интересни хора, с които иначе не бих се срещнал. Искам да знам повече за света, за хората около мен, за средите, в които те живеят. Същевременно искам да документирам всичко това. Документалната фотография и кино винаги със сигурност са част от плана за кариерното ми развитие. Засега обаче съм отворен към всичко, всеки формат, всеки проект, всяка позиция, защото искам да се сдобия с възможно най-много опит в индустрията, за да мога един ден да реша накъде точно ще потегля.

Може би най-точният отговор на въпроса е, че като за начало на професионалния ми път, най-вече бих искал да имам възможности за развитие.

Защо реши да ни подкрепиш?

Реших да ви подкрепя, защото вярвам в идеи като вашата. За съжаление в България младите хора получават най-много внимание от бабите и дядовците, които ни наричат „бъдещето на държавата“. Държавата обаче явно не осъзнава това толкова, колкото пенсионерите ѝ. Всичко се развива толкова бързо в днешно време, че е трудно „да му хванеш края“. Имам усещането, че сега е по-трудно от всякога да си избереш професия или кариерна пътека. Колкото ни помага цялата налична информация, толкова тя ни и пречи. Един успял с диплома, друг успял без, трети иначе. Според мен това пречи на нас, младите, да си изградим адекватна представа за реалността. На всичкото отгоре в училищата липсват консултации относно висше образование и избор на кариера, което е огромен пропуск на нашата образователна система. Така много от учениците биват оставени на самотек и въпреки че много от тях се справят с избора, това им коства много напрежение и нерви. Тук обаче се намесвате вие.

Pitch Bootcamp запълва точно тази яма в българската образователна система и изгражда мостове между ученици и компании. А именно това е начинът да бъде създадена адекватна представа за реалността – чрез проверена информация, а не слухове, предположения и анекдоти.

Тема с продължение! Очаквайте съвсем скоро втората част от разговора ни с Юлиан, в която ще ни разкаже малко повече за своите професионали планове и ще сподели с нас, какво го вдъхновява!