Mentor The Young – нова вълнуваща възможност за младежи

Бихме искали да ви разкажем за една много вълнуваща менторска програма, която се организира от Елия Рачева и Александър Граматиков🤩. Много често споделяме с вас, че Pitch Bootcam не е просто поредното кариерно събитие. То изгражда и ни среща със страхотни личности, с които много се гордеем. Ето затова и силно вярваме в успеха на тази нова тяхна инициатива и гарантираме, че тя може да промени и насочи професионалното ви развитие в правилната посока. Приятно четене!

Здравейте, много се радвам че имам възможността отново да се срещна с вас и още по-щастлива съм, че поводът е толкова приятен. Къде ви намирам сега?

Привет и от нас! В момента всеки е си е в своя дом, което своеобразно означава своя офис (хахах). С пристигането на есента става все по-уютен домашният комфорт, което означава, че имаме и маааалко повече време (спестено от минутите, в които пътуваме всеки ден) да работим върху проекти, които ни вълнуват.

Вие бяхте участници в няколко от изданията на Pitch Bootcamp. Разкажете ни какво се случи с вас след това?

Елия: Преди 2 години съм определила Pitch Bootcamp с една дума – “фокус”. Мисля, че и до този момент си остава едно от най-променящите ме събития. Може би защото си позволих да взема ценните съвети, идеите и запознанствата с други хора и своевременно да открия своите силни страни. От тогава досега много промени настъпиха – както в глобален мащаб, така и в личните ми планове. Но всичко е за добро!

В началото на годината се шегувахме, че отивам при вашите колеги от Spark Agency в Португалия, за да им кажа “Здрасти! Имате поздрави от екипа в България!”. Та, тази година най-интересното нещо, което ми се случи беше Еразъм обмен в Лисабон.

За Португалия мога да кажа, че е в пъти по-живописна от снимките в Инстаграм, храната е изключително питателна, а хората са с толкова топли души…

 

Алекс: Точно преди 10 дни се завърнах от двумесечно пътешествие из Централна Америка. Пътуването ми беше смесица от гмуркане във втория по големина риф, слайдинг върху вулканa Cerro Negro до някои не толкова живописни картини. Запознах се с хора на ръба на силите си, живеещи в крайна бедност. Принудени да водят борба за оцеляване. След всичко видяно и преживяно там, а повярвайте ми, програмата беше интензивна (хаха) разбрах едно :

 

Нямаме никакво оправдание да сме недоволни от живота, който водим.

В България имаме достъпно образование, разнообразни кариерни възможности и окуражаваща среда. Точно това ми вдъхна още повече сили да работя над програмата „Mentor the young“. Така разпознах нуждата от „събуждане“ на младите хора в България и я приех за своя лична мисия.

Причината за срещата ни е “Mentor the Young”. Разкажете ни малко повече за проекта.

Идеята за “Mentor the Young” дойде още от нашите лични убеждения, че менторството е ключ към нови врати и инструмент, който вдъхновява хората. 

Това е нашият подход, който допълва пропуските на формалното образование – даваме поле за практически опит и възможността на студентите да взаимодействат с висококвалифицирани специалисти.

В последните години забелязахме необходимостта от подкрепа на студентите, които искат да се развиват в определена сфера. Уви, практически опит все по-трудно можеш да придобиеш. Не всички компании предоставят нужната подкрепяща среда в цялостен обучителен процес.

Един от най-устойчивите методи за професионално обучение е менторството. Така ръководителя създава близка връзка със студента и може да подпомогне качествено развитието му. Това е една от причините  “Mentor the Young” да бъде безплатна програма и да съществува в точно този формат. Менторите, които вече са част от програмата са изключителни професионалисти в области като предприемачество, продажби, маркетинг, човешки ресурси и трейнърство.

Нашата цел е простичка – Будни и активни младежи, намиращи се в началото на кариерата си да бъдат подкрепени от успешни и вдъхновяващи ментори от бизнеса.

Как функционира програмата?

Цялостната програма е в период от 3 месеца, през които нашите mentees (студентите, които са подкрепени от менторите) ще си поставят 3 лични, професионални или кариерни цели. През периода на програмата с директната помощ и насоки от ментора си, mentee-то ще работи над изпълнението и постигането на целите си. В допълнение, в програмата има серия от групови обучения на различни теми (кариерно ориентиране, работа в екип, комуникационни умения, управление на времето и др.) Към програмата могат да кандидатстват всички младежи от 18 до 29 г. възраст с до 18-месечен професионален опит с бизнес насоченост.

 

Кандидатурите са отворени до 09.10.2021 на  www.mentortheyoung.com.