Поняко е нужно само леко „побутване“ част 2

Във втората част на нашия разказ Юлика и Алекс ще ни разкажат за това, как са се развили професионалните им взаимоотношения. Както и как един ментор може да се превърне в близък твой приятел и да станеш част от семейството му. Какво означава за двете момичета думата ментор и каква стойност носи тя.

С какво се впечатлихте една друга?

Юлика: Откривах бавно Алексче, на части, в хода времето и вече над 3 години тя е част от моя семеен, а отскоро и професионален свят като мой личен асистент. Тя понякога ме познава по-добре, отколкото аз самата и ми помага да съхраня себе си. Виждам я как се развива и ми е много безценно, че до себе си имам някой, който вижда света по сходен начин и заедно с това е толкова различна, умна и творческа. 

Алекс: В началото ми беше странно, защото Юлика определено е една прекрасна, ексцентрична жена и бях доста плаха. Тук бих добавила, че подкрепата, топлината и любовта на Джулс в различни аспекти много ме промениха за три години. Видях я през много призми –  като ролеви модел и страхотен професионалист, грижовна жена, добър приятел. Трудно ми е да посоча едно нещо, особено когато става въпрос за толкова цветен и нежен човек. 

Алекс, за теб какво означава думата ментор? Каква роля играе той/тя?

За мен да подкрепяш другите и да си там за тях винаги е било важно. Споделеността, грижата и вниманието създават жизнена нишка между хората и те стават Човеци. С главно Ч. За мен Джулс беше точно тази топла подкрепа в правилния момент, на точното място. Точно този Човек.

В началото смятах, че ментор е човека който е стигнал от А до Б,В,Д. Ти искаш да стигнеш от А до Б, а той те подкрепя в процеса. Минал е от там и познава пътя. Мислех, че професията е нещото, което е пряко свързано с менторството. 2-3 години по-късно гледам на менторството като дейност изпълнена със смисъл, надявам се и за двете страни. Когато Юлика се съгласи да отделя време, за да се виждаме и да споделя за опита си като бизнес треньор и психолог беше изключително странно. Мислех си “Защо тази прекрасна дама, толкова успяла, интелигентна и смислена би дала времето си, за да обяснява на студент в първи курс какво точно прави и КАК го прави?” и разни подобни неща. След като започнахме да се виждаме регулярно (2-3 пъти на месец) и да опознавам “своя ментор”, освен полезен контакт осъзнах, че имам насреща пълнокръвен човек – с всичките му човещинки! 🙂 А да си насочван и да можеш да споделяш близки възгледи с някой е прекрасно чувство. Като погледна назад да потърся Юлика беше едно от най-добрите решения, които съм взимала. 

А мога и да добавя, че съм доста твърдоглава и менторството в класическия му вид ми се струваше като далечна идея. Сега мнението ми е обърнато на 180 градуса. 

Менторството – търсенето на ментор и ставането са есенциални за развитието на всеки млад човек. 

Какво се случва когато менторът ти… НЕ ИСКА ДА ТИ Е МЕНТОР ВЕЧЕ?

Спомням си как през май преди 2 години Джулс ми каза: “Не мога вече да съм ти ментор.” 

Не знаех как да реагирам, а Джулс просто се усмихна и ми каза, че вече сме приятелки и не иска да се представя като моя ментор. Така тя се превърна за мен във верен приятел, доверен съветник и от известно време в работодател. 

Благодарна съм, че все още има хора, които са готови да дадат безкористно най-ценния си ресурс, а именно времето, за да подкрепят другите. Да си “менторстван” горе-долу е като да имаш “Wonderwall”, някой на когото можеш да се довериш и разчиташ, че ще се наслаждава с теб на слънчевите дни и на големите бури. Благодарна съм на Юлика за всичко, което продължава да прави за мен през годините и на екипа на Pitch Bootcamp, че създаде мрежа в която се срещнахме. 

Юле, какво за теб означава да си ментор?

Не мисля, че можеш сам да решиш да станеш “ментор”, това е начин, по който някой друг те вижда и поисква в живота си. Мисля си, че такава връзка могат да изградят помежду си само хора, които споделят много общи ценности и възгледи за света. Особено е, тази форма на близост задължава да показваш цялата истината – и хубавото, и лесното, и трудното. Не се възприемам като “ментор”, а като човек, когото Алекс избра да допусне в живота си и на когото да има доверие, че ще я преведе през някои тресавища. Тя също ми носи много свобода, други избори и разкрива възможности, които обогатяват и моя свят и ме карат да се чувствам усмихната и благодарна.

За мен Pitch Bootcamp e…

Юлика: Нещо, което чаках с нетърпение да се случи и у нас, за да помогнем на младежите да изградят по-добра връзка със себе си, преди всичко като хора, а след това да се осмелят да се развиват и професионално. Има много мислене, много опит и емоция в този формат, но най-вече – откривам много човечност и надежда в бъдещето ни като култура на работа и общество като цяло. Желая ви много успех и не спирайте да мотивирате хората да се променят заедно, с усмивка и самочувствие! 

Алекс: Огромна възможност за младежи, която събира прекрасни хора на едно място. Обичам формата, защото има “за всекиго по нещо”. Pitch Bootcamp за мен е осъзнаване и оценяване на уменията, както и път за развитие. Надявам се събитието да достигне до повече млади хора, защото е прекрасно и полезно изживяване! <3