Как един кратък разговор с ментор на Pitch Bootcamp може да те накара да летиш от щастие – Пламена Господинова

Здравей Плами, много се радвам, че се съгласи именно с теб да продължим нашата рубрика, която разказва успешните истории на нашите участници 🙂 Къде те намирам сега? 

Здравей, за мен винаги е голямо удоволствие да се чуя или видя с вашия слънчев екип и благодаря за поканата! Напоследък времето ми е разпределено между работата ми като Координатор Международни отношения на Международно висше бизнес училище и писането на бакалавърска теза по ПР. Жонглирането с двете не винаги е толкова елегантно, колкото ми се иска, но не спирам да се старая 😊

Искам да те върна малко назад. Ти няколко пъти беше наш участник. Кой ти е най-яркия спомен от събитието? 

Най-яркият спомен, без съмнение, е първото ми сядане на масата, за да представя своя „pitch”. За тези, които все още не знаят, pitch e представянето, което си подготвяме за менторите и другите участници. С него споделяме уменията и опита си, както и интересите и посоките, в които искаме да се развиваме.

Имах удоволствието първият ми pitch да е пред двама забавни и окуражаващи ментори. Седнах, дадоха ми знак кога да започна да говоря. Разказах, широко усмихната, с много притеснение и динамично движение на ръцете 😊, с какви неща съм се занимавала досега и колко съм нетърпелива да координирам големи събития за много хора. Имах късмета случайно срещу мен да е Деница Димитрова, изпълнителен директор на издателска къща с богато портфолио от събития. Тя ми каза нещо подобно на: 

„Пламена, не знам защо се притеснявате толкова много. Имате и енергията и достатъчно умения, за да започнете да се развивате в тази сфера. Скоро ще ви се обадя, за да се разберем как можем да сме си полезни.“ След този разговор не ходех по земята, а летях. Един месец по-късно започнах да стажувам в отдел Събития на издателство „Атика Ева“. 

Как си тръгна от събитието и помогна ли ти то с нещо в твоето последващо развитие? 

За първи път на събитието осмислих колко е важно да можем да вкарваме опита си в цифри. Прилагам го всеки път, когато трябва да се представям в професионална среда. За първи път видях колко е важно да подбираш най-точните елементи от опита си и да ги свързваш в 1 история, която е подходяща именно за този събеседник и за конкретната ти цел в момента. Преди това не се бях замисляла колко е ценно да подредиш приоритетите си при избора на работно място и тип организация. С времето все повече се убеждавам за значимостта именно на този фактор. 

А защо реши да се върнеш отново?

Голямото богатство на вашето събитие са контактите, които имаш възможност да си създадеш. И с ментори от бизнеса, и с хора, които споделят твоите ценности и препятствия в търсене на себе си. Поради това че има различни хора, различните издания не са идентични едно с друго.

Освен това, мисля, че е важно периодично сами да си даваме време за преоценка на собствените умения, желания и търсения. За мен Pitch Bootcamp дава възможност за структурирана такава оценка и преоценка.

Кое към момента оценяваш като твой най-голям личен успех в професионален план? На какво се дължи според теб?

„Успех“ е дума, натоварена с много очаквания, които аз сама пред себе си не съм покрила все още. Като голямо постижение отчитам факта, че успях да се приспособя и да си изпълнявам ефективно задачите и в трите радикално различни екипа. В 2 от тях първоначално ми се струваше невъзможно. Адаптирах се с много слушане, търпение и непредубеденост към различията на хората, с които ми се налага да работя. 

Колкото и „несексапилно“ да прозвучи за по-младите ви читатели, за мен е голямо постижение, че се уча да поставям граница между добрата амбиция и „X, Y или Z да се случи на всяка цена”. Тази здравословна граница никой отвън не я следи вместо нас и никой друг не може да ни каже къде стои тя за нас самите. А за да съхраним мотивацията си и „глада“ за нови постижения, става необходимо да си я търсим и да я отстояваме пред себе си и другите. 

Какво те вдъхновява?

Проекти, в които бизнесът и изкуствата се срещат, за да са си взаимно полезни и да правят живота на хората по-красив и по-удобен. 

За мен Pitch Bootcamp e…

За мен Pitch Bootcamp e и винаги ще бъде срещата с първата ми голяма професионална любов – екипа на Атика Ева. 

А прагматичният ми отговор на въпроса какво е Pitch Bootcamp e: време и повод за хора на кръстопът да погледнат назад към опита и уменията си и напред към интересите си. За да „свържат точките“ (по метафората на Стив Джобс) и да изберат най-точната посока за собственото си личностно развитие.