A Data Pro – от Младши Анализатор до Project Lead

A Data Pro e водещ доставчик на информационни услуги. Вече 20 години управляваме проекти за клиенти от цял свят, които включват най-големите световни имена в бранша ни. В компанията работят над 400 специалисти, базирани в офисите ни в София, Пловдив, Велико Търново и Враца. 

Част от групата на A Data Pro са още три компании, които разширяват сферата на услугите ни: бизнес медията SeeNews, която отразява пазарите в региона;  агенцията за медиен мониторинг и анализи Perceptica, и Identrics, които разработват решения в областта на изкуствения интелект.

Успехите ни и като компания, и като работодател, се градят на иновационната ни екосистема, комбинираща човешки и изкуствен интелект. Инвестираме в хората си, даваме им умения за бъдещето и култивираме дигиталната среда, в която да могат да ги използват.

Нашите анализатори, рисърчъри и технически експерти покриват целия диапазон от информационни услуги – от събиране на данни и информация, през анализ и обработка, до консултиране на клиентите. Широкият обхват на работата и креативната социална среда, правят компанията идеалното място за развитие за любопитни и аналитични хора, владеещи чужди езици. Всичко това е сравнително ново, в повечето случаи непознато в България, затова компанията разполага с отдел за вътрешно обучение, който развива у служителите  умения и знания, необходими за извършване на работата.

При нас няма стриктни кариерни пътеки, така че всеки има възможност да се развива, стига да има желание и потенциал. Представяме Филип Манев, който е започнал в компанията като Младши Анализатор и в момента е Project Lead.


1. Опиши се с едно изречение.

Nice guy.

2. Какво те привлече да работиш в А Дейта Про? Каква беше първата ти позиция тук?

Разгледах обявата – испански, английски, анализиране, онлайн медии. С езиците се справях добре, защото съм учил и двата, както в езиковата гимназия, така и след това, а специално с английския, благодарение на родителите ми, се запознах в доста ранна детска възраст. Когато кандидатствах, бях стартирал обучение в магистърска програма във факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, тъкмо излизах от стаж в тази сфера и имах някакъв, макар и скромен, опит с онлайн медии. Реших, че бих се справил добре и просто натиснах бутона „Кандидатствай“. 

Първата позиция, на която стартирах работата си в компанията беше Младши Анализатор. 

3. С какво се занимаваш в момента. Опиши един твой работен ден.

Актуалната ми позиция е Project Lead – интересен хибрид между Ръководител Проект и Мениджър Екип. Отговорен съм за екип от анализатори, както и за управлението на няколко от клиентите на A Data Pro, заедно с които работим по десетки проекти за голям брой международни компании от различни индустрии – автомобилостроене, телекомуникации, фармация, транспорт, банково дело, потребителски стоки (храни, козметика, дрехи и др.). Немалък брой от тези компании са част от Fortune 500.

В един работен ден влизат голям брой активности – от разговори с колегите в екипа – поставяне на цели, разпределяне на отговорности, даване на обратна връзка, през мониторинг на качеството и прогреса в отделните проекти, до комуникация с клиента за определяне на цени, срокове за изпълнение и ясни очаквания. Интересното е, че всеки нов ден стартира с нови предизвикателства, това ме държи мотивиран и в кондиция.

4. С какви предизвикателства се сблъскваш на ежедневна база? Какво ти е най-интересно в работата тук?

Работата с хора и разбирането на желанията на клиентите са две големи предизвикателства. Да опитваш да запазиш баланса между трите основни неща, които зависят от теб като мениджър – развитието на отделните хора в екипа ти, развитието на самия екип и справянето с поставените от клиента задачи, като в същото време се стараеш да създаваш една позитивна среда, в която хората си имат доверие и вниманието ти не се фокусира повече в една от трите споменати посоки, за сметка на някоя от другите, е нещо, което аз приемам за голямо предизвикателство. 

Когато бях малък много харесвах Волтрон, за който не знае – японско-американски анимационен сериал, в който екип от космически изследователи заедно управляват огромен супер робот – Волтрон. Споменавам това, защото най-интересното в работата ми, а може би и най-приятното, е да виждам как нещата се случват – процесът, при който много хора работим заедно, за да изпълним даден проект в определените срокове и по максимално професионален начин. Може би не спасяваме Вселената, но когато в края на деня знаеш, че си се справил както трябва, чувството е страхотно.

5. Кои са трите най-ценни неща, които научи през годините?

За времето в компанията научих много неща, които ме изградиха в професионален план,  и ми помогнаха в личностното ми развитие. Трудно ми е да изброя трите най-ценни неща, защото всяко ново знание и  умение е ценно и би ти послужило в определена ситуация. Но все пак, ако мога в три неща да обобщя, бих избрал следните:

  • Колкото и трудно да изглежда нещо в началото, винаги има начин да се справиш с него. Ако мислиш, че не можеш – просто още не си открил правилния начин.
  • Крайните срокове (любимите на всички deadlines) са безсилни срещу планирането и подготовката.
  • Добрите резултати обичат добрите екипи.

6. С какво най-много се гордееш?

Първото нещо, с което е гордея е оценката на хората в екипа. Да чуя от някого да казва, че се радва, че е част от този екип, че се чувства добре в него… това е нещото, с което най-много се гордея, че съм допринесъл за това, този човек да сподели тези думи. 

Гордея се и с няколко малки проекта, които стартираха когато бях анализатор. В началото аз бях единственият човек, който работеше по тях, но с времето успяхме да ги развием. В момента вече са големи проекти и в тях се включва почти целият екип.  Кога осъзна, че си взел правилното решение да работиш тук?

7. Какви са предимствата, за които не си даваше сметка, когато започна работа в а Дейта Про?

Когато пътят ми в компанията започна, , не бях много наясно какво да очаквам. Осъзнаването дойде когато започнах да разбирам какво точно се очаква от мен, каква е моята роля, как се вписва тя в структурата на компанията и с какво продуктът, за който работя е полезен. Когато на масата бяха поставени очаквания, а резултатите показваха, че с работата си покривам тези очаквания, просто си казах: „Окей, може би наистина се справям добре…“. Това беше някаква повратна точка за мен, момент, в който разбрах, че върша работата си добре просто защото това, което правя ми харесва. 

Нещо, за което не си давах сметка, когато стартирах кариерата си в компанията, беше с колко прекрасни хора ще се срещна тук. Хора, с които можем да се шегуваме, да се смеем заедно и да обсъждаме всякакви теми, а в същото време тези хора са абсолютни професионалисти и знам, че мога да им имам пълно доверие. Просто готини хора, а да работиш с готини хора е едно от най-добрите неща, които могат да се случат в живота ти. 

8. Какво би казал на някого, който обмисля възможността да стане част от екипа на А Дейта Про?

Бих му казал: „Просто натисни бутона „Кандидатствай“ и от там нататък… времето ще покаже. Може би това ще е първата стъпка на един път изпълнен със страхотни запознанства, придобиване на нови знания и умения и израстване в една позитивна посока…“.